Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se nepřihlásím k Evropské národnosti!

V současné době někteří politici veřejně agitují za přiznání se k jakési Evropské národnosti. Tomuto jejich počinu nerozumím a zdá se mi spíše jako obyčejná zlodějina.

V rámci politologie a historie hovoříme o dvou přístupech k definování národů, potažmo národních států. V politických vědách je toto charakterizováno publikacemi například prof. Miroslava Hrocha, v rámci historie se těmito tématy zabýval zase profesor Robert Kvaček, jeden z předních odborníků na naše novodobé dějiny. Pokud se tedy chci přihlásit k nějaké národnosti a přiznejme si, že tato volba je čistě dobrovolná, jaké by měly být ony mantinely, vedoucí k takovým rozhodnutím?

 

            První pojetí vychází spíše z anglosaské oblasti, kde je národ chápán jako společenství lidí žijící v rámci jednoho ohraničeného prostoru pod jednou vládou, spojenou jedněmi zákony a prostor v nichž tyto zákoyn mají platnost. S takovým pojetím nemají problém Francouzi, Španělé nebo již z Evropské unie odešlí Britové. Je to poměrně jednoduché vymezení: jedna hlava, nebo jedna vláda chceme-li a jedny zákony. Pokud bych se tedy měl přihlásit podle této teze k Evropské národnosti, pak mi chybí všechny atributy tohoto vymezení. Hlavou národa, byť k němu mohu mít jakýkoliv vztah, je pro mou osobu stále ještě prezident republiky. Hranice, ty geografické si v rámci České republiky také dokážu jasně představit a vymezit. Kdybych ale měl říct, že jsem evropské národnosti, jaké bych měl použít územní ohraničení? Což Bělorus, Ukrajinec nebo Moldavan také nežije v Evropě?

 

            Druhé pojetí národa vychází spíš z našeho středoevropského prostoru a dalo by se charakterizovat takto: národ je společenství lidí, kteří sdílí stejnou kulturu, jazyk, povědomí či sounáležitost a historii. Je to pojetí, které je charakteristické pro Němce, pro nás a jiné sousední státy. Byť toto pojetí má své zastánce a odpůrce, v rámci argumentů přihlášení se k evropské národnosti ho musím také použít. A zase se tedy pokusme připodobnit toto pojetí s vymezením evropské národnosti. Cožpak sdílím stejný jazyk s Němci, Italy nebo Španěly? (opomíjím i fakt, že některé národy patří jazykově dokonce k jiným kulturním rodinám). Ano, mohly bychom hledat určitou společnou historii například se Španělskem z hlediska mocného rodu Habsburků, ale jakou toto má souvztažnost s „Evropským národem“? A jakou konstrukci bychom si museli vymýšlet, abychom měli společnou historii s Dány, Nory, nebo Bulhary? A jaké s nimi sdílíme kulturní povědomí, mimo onoho křesťanského pojetí. I zde ale musím například poukázat na rozdělení západního a východního křesťanského světa.

 

            Vraťme se ale k onomu geografickému vymezení, které mne nejvíce trápí. V okamžiku, kdy totiž začneme mluvit o evropské národnosti, začneme potichu a plíživě vykrádat identitu těch, kteří v Evropě žijí, ale nejsou členy Evropské unie. Proč bychom právě my - členové Evropské unie měli mít právo na to ono spojení používat a proč by se Bělorus nebo Moldavan, či Srb nemohl národnostně cítit Evropanem?  Zastavme se právě u Srbů, kteří toho již tolik v rámci své vlastní historie prožili. Proč je nyní znovu ostrakizovat a naznačovat jim, že my jsme něco víc, neboť oni ještě v Evropské unii nejsou. To přeci nejsou evropské hodnoty -  vykrádat a nespravedlivě používat něco, na co mají právo i jiní, kteří jen momentálně na základě nějakých aktuálních politických  událostí nejsou s námi v jedné partě.

 

            Otevřeně říkám, že z morálních důvodů se nemohu přihlásit k oné Piráty prosazované evropské národnosti. Jednak jsme členem Evropské unie, která má nějaké hodnoty a tímto bych je porušoval. Jednak bych se povyšoval nad druhými, kteří se mnou pouze v dané chvíli nesdílí onen společný prostor a hlavně bych jim vykrádal něco, na co mají právo  oni. Zlodějem se stát nechci.

Autor: Jan Vondrouš | sobota 27.3.2021 9:17 | karma článku: 29,96 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Trochu neférová Přísaha

Tak se nám pan bývalý policejní kriminalista Šlachta rozhodl, že změní politické prostředí a díky své čestnosti a erudici se dá opětovně do služby státu v podobě politiky a tedy i kandidatury do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

22.2.2021 v 17:23 | Karma: 22,38 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Arogance mocných nezná mezí

Já jsem king! A kdo je víc? Asi tak by se dal popsat včerejší fotbalový zápas Slavie, který sice proběhl v rámci všech bezpečnostních a hygienických pravidel správně, avšak ulpěla na něm jakási morální pachuť.

19.2.2021 v 12:01 | Karma: 29,38 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Hamáčkova logika

V poslední době se rozhořela diskuze o kandidátce za ČSSD v Ústeckém kraji. Snad největším rekordmanem v nelogickém myšlení se stal sám předseda Jan Hamáček.

30.7.2020 v 7:44 | Karma: 22,41 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Vyklidí levice pozice? Aneb proč sociální demokraté mlčí?

Sociální demokraté dnes v rámci republikové kampaně představili kandidáty do Senátu PČR. Tak trochu jsem očekával, že se dozvíme i konečné stanovisko o kandidátce do Ústeckého kraje. Přeci jenom, podání kandidátky má být v úterý.

23.7.2020 v 18:27 | Karma: 17,47 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Jan Vondrouš

Má se snížit volební právo z dnešních 18 let na 16? Já myslím, že ne.

V době první republiky mohl volit každý občan starší 21 let. Až těsně před volbami roku 1946 komunisté prosadili snížení volebního práva z 21 na 18 a dobře věděli proč.

20.4.2019 v 17:12 | Karma: 32,15 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
člen strany VIZENS,  autor je podnikatelem v oblasti obchodu a vývozu skla, zároveň působí na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

kontakt: vondrous.j@centrum.cz

web: www.vizens.cz

Seznam rubrik